Programeri megapopularnog klijenta za mobilne uređaje Instagram pobrinuli su se da, po želji, korisnici mogu sakriti svoj profil od znatiželjnih očiju i dozvoliti samo nekolicini odabranih da pregledaju njihove publikacije.

Nisu svi korisnici upoznati s aplikacijom, pa ćete ovdje naučiti kako zatvoriti svoj profil na Instagramu.

  • Idite na svoju profilnu stranicu klikom na dugme sa čovječuljkom - posljednje u donjem meniju.
  • Ispod brojeva sa brojem publikacija i pretplatnika, desno od avatara kliknite na "Uredi profil"

Pogledajte ostale materijale za postavljanje fotografija na Internet
Kako pripremiti fotografije za postavljanje na Internet (na Instagram)
Kako prihvatiti aplikacije za gledanje zatvorenih fotografija na Instagramu
Kako urediti fotografije direktno na ovoj stranici za postavljanje na Internet
Kako promijeniti veličinu fotografija u Photoshopu online Kako izrezati fotografije online

  • Skrolujte malo nadole, nakon ličnih podataka sa e-mailom, telefonom, lozinkom i polom, videćete postavku "Objave zatvorene" , pored nje je dugme klizača. Ako je zasivljen, niste postavili privatnost. Da biste to uradili, pomerite klizač u položaj "uključeno" , dugme treba da postane plavo

  • Tapnite na kvačicu u gornjem desnom uglu. Pojavit će se prozor u kojem morate potvrditi radnju klikom na "Da, potvrđujem"

Gotovo - sada niko ne može vidjeti vaše fotografije i video zapise bez lične dozvole.

Sada znate kako zatvoriti svoj Instagram profil, ali oni koji su novi u aplikaciji možda neće u potpunosti razumjeti šta to znači.

Koja je razlika između privatnog i javnog profila?

  • Da biste se pretplatili na profil sa postavkama privatnosti, potrebno je da pošaljete zahtev njegovom vlasniku, a on će odlučiti da li će podnosioca zahteva dodati na listu pretplatnika.
  • Fotografije i video zapisi onih čiji su profili zatvoreni ne učestvuju u općoj pretrazi po hashtagovima, mogu ih pronaći samo oni koji prate vlasnike ovih publikacija. Isto važi i za foto kartice.
  • Privatan profil se može pronaći samo u pretraživanju korisnika, ali možete vidjeti samo avatar, nadimak takvog korisnika, kao i broj njegovih pretplatnika i publikacija.

  • Komentare i lajkove ostavljene ispod publikacija od strane korisnika sa zatvorenim stranicama mogu vidjeti svi koji imaju pristup da pogledaju ove publikacije. Link do profila takvog komentatora je aktivan, ali kada kliknu na njega, oni koji nisu pretplatnici će vidjeti natpis da su postavke privatnosti omogućene.
  • Kada pošaljete fotografiju ili video sa Instagrama na društvenu mrežu, svi koji imaju pristup stranici na društvenoj mreži moći će je vidjeti.

Relativno nedavno u klijentu se pojavila nova funkcija - Direct, koja se takođe tiče privatnosti. Pomoću njega možete slati publikacije određenom korisniku ili korisnicima. Ove publikacije se ne pojavljuju u općem feedu. Odnosno, to je "lično" . Možda bi neko više volio da ne zatvori cijeli profil, već jednostavno pošalje određene fotografije i video zapise odabranim osobama. Korištenje Instagram Directa je jednostavno.

  • Uđite u meni Fotografije odakle inače objavljujete.
  • Snimite fotografiju ili je dodajte iz galerije uređaja, obradite je ako je potrebno i kliknite na strelicu "Dalje" . U fazi objave odaberite "Direktno" iznad fotografije.
  • Dodajte opis i odaberite primaoce klikom na avatare sa liste ispod.
  • Kliknite na polje za potvrdu "Objavi" .

Gotovo! Sada će samo oni kojima je upućena vidjeti vašu publikaciju.

Kategorija: